Спортът за хора в неравностойно положение

За спорт всички сме чували и всички имаме представа как изглеждат най-общо играчите, екипите, оборудването. Нека обаче поговорим за един извънземен спорт, а това са всички онези, които ни карат не само да тръпнем в очакване и да скачаме по трибуните при поредния вкаран гол, а онзи, който ни кара да се възхитим на хора в неравностойно положение, които дават всичко от себе си за една жизнена, истинска и вълнуваща игра. Ето, това е извънземния баскетбол и всеки друг спорт, които предоставя подобни възможности.

 

Как си представяте баскетболистите – навярно си ги представяте като високи хора силни и здрави. И е така. Баскетболистите са почти 2 м. хора, които се целят в коша и с лекота вкарват топката. Да, но тук става въпрос за други хора, за които специален клуб създава подходящи условия за игра. Това са хора в инвалидни колички, за които възможността да играят е нов поглед над живота, шанс, възможност, стремеж. Клубът се казва „Ротари клуб Балкан София“ и се намира в нашата страна. Техният треньор се казва доцент Църов, а тяхната насока е да популяризират спорта като спори и за хора с увреждания. За тях следват участия в турнири, олимпиади и състезания, както на местно, така и на международно ниво.

 

Баскетбол и за хора в неравностойно положение – активистите на това движение са подсигурили специални колички за индивидуалните нужди на всеки играч, съобразени с конкретни мерки, специално трето колело и предпазители срещу обръщане. Всичко това става реалност от 2008 г., когато се кандидатства, а в 2010 г. вече на практика има и възможност за осъществяване.

 

 

Мнението на специалистите за хората в инвалидни колички – „когато стане беля, хората се затварят в себе си“. Всеки се чувства дискриминиран или социално сам излиза от обсега на познанства и социални връзки. Интересни са и наблюденията, че всеки, който се чувства обикновен и нормален човек, гледа с друго око на подобни неща. Реално няма разлика между тях и нас. Те също са хора, които съществуват и дори са с много по-силен дух от този на много от нас. Тези хора сами решават проблемите си, за разлика от другите, които намират по-лесни методи.