Предистория и факти около спорта за хора с увреждания

Малко история – в Гърция на хората в неравностойно положение се казва „хора със специални таланти“. Баскетболът е любима игра, както на хората в колички, така и на останалите. Историята на играта баскетбол започва в Америка. Тя е световно призната игра и наричана велика игра. Защо и да не погледнем на подобен „извънземен спорт“ като на мачовете с Майкъл Джордан. Защо да не приемем, че и тези хора са по-високи, дори от самите баскетболисти, а и също като великия Джордан не докосват земята.

 

Кое определя актива на подобен спорт – на практика, треньорите и хората участващи в тези мероприятия са на мнение, че съществуват много спортове, които могат да бъдат практикувани от хора с увреждания, а това не е определящо  за проблемите им. Баскетболът е единствения колективен спорт, който се практикува от хора с увреждания. Това обаче не е определящо за самите увреждания, а важна роля има маневреността на количките и възможностите на всеки състезател. У нас има сведения само за още един подобен спорт за хора в неравностойно положение и това е кърлингтън. Специалистите смятат, че тенис и баскетбол са много динамични спортове. Преди всичко тези спортни занимания и с предимство баскетболът се приемат за предпочитани, заради колективната игра. Треньорите с колички развиват допълнителни умения, а именно да управляват количката по време на игра. Това ги прави по-силни и компенсира липсата на движения в долните крайници.

 

Как протичат тренировките –  дори всяка стъпка в обучението на подобен тип игра да е бавна и трудна, треньорите на подобни спортни занимания трябва да са заредени с търпение и да виждат отвъд видимото. Те трябва да доловят уменията на всеки един играч и да помагат в развиване на способностите. Когато топката прониже мрежата на коша усещането е невероятно за всеки начинаещ играч. Никой от тях не е професионалист, нито е имал познания в подобен спорт, но това не пречи да се стремят към постигане на трайни резултати, концентрация и мотивираност. На практика в стандартния баскетбол играта започва с оттласкване на пръстите на краката и тялото нагоре към коша, целейки се в него. Тук нещата са далеч по-различни. И може би именно това е специалното на този „извънземен спорт“. Специфичното в този баскетбол в инвалидни колички е и в това, че всеки спортист трябва да се класифицира според степента на заболяването си. По време на играта, на игрището има 10 души, които правейки общ брой точки, трябва да се равнява на 14. В тези отбори могат да участват, както мъже, така и жени. Не съществуват конкретни разлики за правилна игра спрямо конвенционалния баскетбол. Размерите на всяка игра са същите като при стандартната.